Owoce krajowe sezonowe

Każdy wie, że polskie owoce najlepiej smakują, wtedy kiedy jest na nie sezon. Dojrzewające w wiosennym i letnim słońcu nabierają cudownego aromatu i wyjątkowego smaku, którego nie da się porównać z niczym innym. Warto tak komponować menu w lokalach gastronomicznych, aby maksymalnie wykorzystać sezonowość krajowych owoców. Szczególnie że te dostępne w naszej hurtowni pochodzą od sprawdzonych lokalnych dostawców stosujących bezpieczne metody upraw wypracowane przez lata.

Jakie owoce sezonowe warto wybierać w poszczególnych miesiącach roku?

  • Styczeń / Luty / Marzec: jabłka, gruszki.
  • Kwiecień: rabarbar.
  • Maj: truskawki, agrest, jabłka, gruszki, rabarbar.
  • Czerwiec: truskawki, jagody, wiśnie, agrest, czereśnie, porzeczki i śliwki.
  • Lipiec: maliny, wiśnie, czereśnie, porzeczki, jeżyny, truskawki, jagody, agrest, brzoskwinie, morele, arbuzy, śliwki, nektarynki.
  • Sierpień: maliny, porzeczki, jagody, borówki, czereśnie, arbuzy, agrest, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, winogrona, czereśnie, jeżyny, gruszki, jabłka, morele, wiśnie, poziomki.
  • Wrzesień: żurawina, maliny, śliwki, borówki amerykańskie, winogrona, brzoskwinie, nektarynki, jabłka, gruszki.
  • Październik: żurawina, jabłka, gruszki, śliwki, pigwa, winogrona.
  • Listopad: pigwa, żurawina, gruszki, jabłka.
  • Grudzień: gruszki, jabłka.

W celu zapewnienia maksymalnej wygody użytkowników przy korzystaniu z witryny ta strona stosuje pliki cookies.
Kliknij "Zgadzam się", aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.